Nyheter 2007 Nyheter 2008 Nyheter 2009 Nyheter 2010 Nyheter 2011 Nyheter 2012 Nyheter 2013 Nyheter 2014 Nyheter 2015  Nyheter 2016 Nyheter 2017 Nyheter 2018 Nyheter 2019

2020-12-14 Tiden går fort och snart är det jul. Det händer inte så mycket på hundfronten och det är ju den här eländiga pandemins fel.
vi väntar fortfarande på att Stella ska börja löpa.


Ett glädjande besked är att Smörsoppens Snusmumriken kan titulera sig SEVCH, Grattis Mikaela och Gunilla som tränat och gått spår med Alfonz.

Nu önskar jag alla en God Jul och Gott Nytt År! Så får vi hoppas att den här eländiga Corona försvinner så vi kan återgå till ett normalt liv.

2020-10-10 Nu är det höst och Corona pandemin håller oss fortfarande i sitt grepp, och vi får fortsätta att hålla ut. Tur vi har hundarna så vi i alla fall kommer ut.
Men i dag har jag gått anlagsspår med Stella "Smörsoppens Bruna Böna" och det klarade hon med bravur. Domare var Charina Pettersson i Norra Hunna övanför Askersund.
Gunnel var med som stöd för Stella och mig :-)


Stella är en riktig vattenhund som älskar att bada.
I september var jag till Berit Wallin Håkansson i Strömsholm och ögonlyste, Tindra skulle lysas om och Stella skulle både ögonlysas och göra gonioskopi.
Båda hundarna var UA.
Stella kommer att paras när hon löper!

Trots Corona så har vi haft lite besök i sommar och vi har hållit oss till restriktionerna om avstånd. Men så roligt att få se och träffa sina valpar och hussar o mattar igen.

Frisse "S En sån Karl" 4 månader,                                           Loke "S Axel Öhman"  5 månader

Katzie "S Tant Brun" 3 år                                                                                           här har hon varit ute och spårat bock!

Alfonz "S snusmumriken" 20 månader

Om ni undrar hur det gått med våfflan efter hennes ögonoperation, så har det gått bra. Hon är pigg och klarar sig alldeles utmärkt med ett öga.
 

2020-07-13 I dag är valparna 12 veckor och det är 4 veckor sedan de flyttade hemifrån, så det är väl dags att uppdatera hemsidan :-) Jag har lagt upp kullen på kullsidan också.
Jag har fått rapporter om att allt går bra, de är ju busiga förstås men det ska ju valpar vara.

Först ut att flytta var S En Sån Karl "Frisse" han flyttade till Marie & Stefan i Motala och fått en storebror i Smörsoppens Bowmore "Lexus" 12 år

Sedan flyttade S Axel Öhman "Loke" till Tomas & Laila i Söderköping

S Amanda Lundbom "Stella" flyttade till Anna & William i Hallstahammar

S Flickan i Havanna fick behålla sitt namn "Havanna" och bor numera i Skänninge hos familjen Hammarström

S Ack Den Kärleken "Issie" blir Värmländska och bor med Erik & Lotta i Torsby

S Fri Som En Vind "Quinnie" flyttade längst ända till Garntofta till familjen Djurberg

S Mitt Lilla Fejs "Sifan" blev också värmländska och flyttade till familjen Hogen i Kil

S Hör Min Samba "Maggie" bor i Linköping hos Louise & Maria

S En Man i Byrån "Felix" blir Smålänning hos familjen Svensson i Moheda
Det har varit en ära att ha fått rå om den här kullen och jag hoppas alla ska trivas med sina valpar.
Jag är glad att jag fått så fina familjer till alla valparna.

Efter att valparna flyttat blev det midsommar och det blev en lugn tillställning här hemma, det var ju fint väder så vi kunde sitta ute och äta.
Vi tog hem min far som jag bara träffat en gång under hela våren p.g.a. den här jäkla Coronan. Men vi höll avstånd och skötte oss väl.

2 hundar från Muminkullen har varit iväg och röntgats, Smörsoppens Mymlan som också kallas Mymlan fick B och så var Smörsoppens Tofslan som kallas Lucy
och bor i Danmark iväg hon fick B/C.


Stackars Våfflan fick en inflammation i Regnbågshinnan "Uveit" så vi var till veterinären som först trodde hon fått in något i ögat. De sövde henne och försökte få bort det men det gick inte.
Så vi fick en remiss till ögonveterinär och lyckades komma till Per Arvidsson i Katrineholm, han sövde henne också och klippte bort det han trodde var en främmande kropp i det konjuktiva i ögat.
Men när han sedan lyste henne såg han att regnbågshinnan var inflammerad så hon blev satt på cortisondroppar. Vi skulle höras 4 dagar senare och jag tyckte Våfflan såg bättre ut (se bild 2)
Vi var tillbaka till Per i Katrineholm måndagen veckan efter och då kunde han konstatera att regnbågshinnan geggat ihop sig med hornhinnan så ögat var förstört,  vi fick en ny tid på torsdagen för
operation och ta bort det sjuka ögat. Våfflan är pigg och verkar inte vara besvärad av det, men ska bli skönt när vi kan ta bort stygnen om en vecka.

2020-06-08 Nu går vi in i sista veckan med valparna och det är fullt upp. Valparna är jätteduktiga och går för det mesta ut och bajsar, säger till att nu är det dags.
De vaknar ganska tidigt på morgonen (lite för tidigt tycker jag) men bara att pallra sig upp. De sover väldigt mycket på dagen och där emellan är det bus.
Tänderna är riktigt vassa och de biter ganska hårt när de får tag. Nu märks det att de snart är flyttfärdiga.

Som vanligt är det kloklippning på gång och vägning. Nu är det inte så lätt att väga dem längre får använda väska och bagagevåg så vikterna blir nog inte exakta.
Valparna är nu fördelade till sina respektive hem och jag hoppas alla ska bli nöjda med sina busar.
Den här veckan kommer även Aslans mattar och hälsar på och ska inspektera valparna.
Fredag är det dags för veterinärbesiktning och sedan är det bara att börja packa valparna ryggsäckar så de kan flytta.
Har ni facebook så kan ni lägga till mig om ni vill, det finns en hel del bilder och filmer där på valparna.
https://www.facebook.com/siw.karlsson.39

2020-06-01 Tiden går fort och valparna kräver allt mer tid och passning. Alla valpfamiljer har varit här och hälsat på och det känns riktigt bra, alla valparna kommer till bra hem.
Den här veckan när de är 6 veckor har de blivit avmaskade för 3:e gången, nu får vi se om de blir lika lösa i magen som förra gången eller om det var något speciellt med den tuben avmaskningsmedel.

Många klor har blivit klippta och även tassarna och svanstipparna har blivit putsade på. Jättebra att redan från börja vänja valparna med att bli hanterade.

I dag har vi även prövat intresset, luktsinnet och gripandet av rådjursklöv. Alla valparna var verkligen på. Det var inga tveksamheter.
När valparna var ute så började hesa fredrik tuta, tänkte ju inte på att det var måndag den 1:e idag och hesa fredrik ska testas, men tänk valparna var helt kola och oberörda när det tutade.
Vi försökte ta ståbilder idag med blandat resultat, alla kom inte ens med på bild :-) så hoppas på bättre lycka nästa gång.

Pojkarna


Tjejerna utom tik 4 får försöka i morgon och se om vi lyckas bättre med henne.
Nu är det dags att börja fördela valparna, det är svårt men ska försöka se till de flestas önskemål.

2020-05-25 Nu är det full fart på valparna, 5 veckor idag och det har varit många valpkramare på besök. Lite konstigt är det, inga handskakningar och att försöka hålla avstånd, men det har gått bra.

Efter avmaskiningen förra veckan blev alla valparna lite lösa i magen så det fick bli morotspuré, A-fil och fortiflora på maten. Så nu är de stabiliserade igen.

Vi barntränar :-) barnbarnen har varit här och kramat valpar. Var så länge sedan vi träffades pga av Corona,  vi försökte hålla avstånd. Men så härligt att träffa dem igen.
Valparna är ute allt mera nu och säger ofta till när de vaknar, så fort ut i valphagen och de är duktiga.

Uteserveringen har öppnat för säsongen! Tindra ser lite lidande ut, de har vassa tänder nu.
 
Tunneln har kommit på plats och en skottkärra duger gott att klättra på, spännande att upptäcka nya saker.

Det är högt att ta sig upp på trappen.

Hej då, vi ses om en vecka!

2020-05-18 4 veckor har valparna hunnit bli och som vanligt har jag klippt klorna på alla. 2:a avmaskningen är gjord. De utvecklas fort nu och har börjat busa med varandra.
De äter valpmat 3 ggr om dagen, men Tindras mjölk är fortfarande huvudfödan och bäst.

Så här sitter jag ofta, de älskar att krypa upp i knät och sova.

De har blivit inregistrerade i Svenska Kennelklubben och temat den här gången fick bli Lill Lindfors låtar efter som Tindra heter Du Är Den Ende.

I dag har solen lyst hela dagen och det var riktigt skönt i solen, så de små fick prova att komma ut och känna på gräset lite. Det var lite läskigt först.

Vi måste ju fira också Tindra fyller 4 år idag!Även Flingans o Albins tyg-kull fyller år idag, tänk att de redan blivit 6 år.
Grattis Festis, Tweedie, Mio, Smila, Warka, Timja, Meja & Nala


I går 17/5 fyllde Smörsoppens In The Woods "Alfons" och hans brorsa Smörsoppens Chess 14 år, Grattis till er som bär åldern med heder.


2020-05-11 Den här veckan har det hänt en hel del för valparna som nu blivit 3 veckor. Fortfarande äter och sover de mest, men är vakna några minuter emellanåt och börjar försöka leka lite med varandra
De har fått flytta ner i valprummet. Jag sover fortfarande några dagar till, tillsammans med Tindra och valparna så hon ska känna sig trygg med flytten. Jag har sänkt temperaturen i rummet lite från 25,5 till 22,5 grader, så nu sover både Tindra och jag bättre.

De växer så det knakar och det är riktigt trångt när de ska dia, Tindra försöker stå upp ibland och ge dem mat men alla når inte riktigt upp ännu.
Öronen börjar öppnas och de börjar höra, det märker man när jag kommer in i rummet då kan de säga både voff och morr.

Klorna har blivit klippta igen, de blir riktigt vassa och river Tindra på magen. Tänderna börjar också bryta igenom.

De har även börjat få smakportioner av valpmat, bordsskicket är inte det bästa ännu, men övning ger färdighet.
De blir stadigare för varje dag som går och kan nu gå runt lite på golvet utan att se ut som bambi på hal is.

Fy vad trött man blir av detta fotograferandet :-)
Nu när de blivit 3 veckor är det dags för valpköparna att boka in sina besök!

2020-05-04 Nu har valparna blivit 2 veckor och alla har öppnat sina ögon mer eller mindre, de ser lite suddigt än så länge men klarnar för var dag som går. De ökar ganska jämt i vikt och alla har mer än dubblat sin födelsevikt.
Fortfarande är det äta och sova som gäller.
 
De tar upp allt större plats i valplådan och börjar sprida ut sig lite,
Den här veckan har jag klippt klorna på dem för första gången, ganska många klor att klippa 170 st, så tar en liten stund med sprattlande valpar.
I dag har de också blivit avmaskade för första gången, de tyckte det var lite äckligt och spottade och fräste lite.
Valparna är mera rörliga och far runt i lådan när Tindra går in till dem. De försöker gå på sina ben. Tindra går nu fram och tillbaka mellan oss och valparna och vill vara lite mera social, hon får nu följa med ut på promenader.

Mätt o belåten sover man gott.
De är lite mera svårfotograferade nu när de inte är stilla men vi försökte ta huvudbilder på dem så ni får ursäkta att en del blev lite suddiga. Ni ser dem på valpsidan.

2020-04-27 I dag är valparna 1 vecka gamla, och allt flyter på som det ska. Tindra sköter om valparna som hon ska, matar o tvättar. Valparna sover o äter!

Hela kullen 1 vecka, man kan sitta hur länge som helst och bara titta på dem.

Pigmentet kommer på nosarna och börjar komma på de mjuka rosa tassarna. Blir spännande att se hur mycket fräknar som kommer sedan.

2020-04-25 Det är inte bara solsken att vara uppfödare! I natt vaknade jag kl 1 och kollade valparna, då upptäckte jag att en av tikarna låg helt stilla själv vid kanten av lådan och hon var jättekall.
Valpar som är så här små klarar inte att hålla värmen själva utan måste ligga nära varandra eller mamman. Jag tog upp valpen och försökte värma henne, men hon var jätte slö och orkade inget.
Jag försökte ge henne lite tillägg med lite druvsocker i men inget hjälpte. Hon fick ligga på vetevärmaren och Tindra var lite stressad och försökte tvätta henne hela tiden. Hon märkte ju att inte allt stod rätt till.
När det inte såg ut att bli någon bättring ringde jag veterinären och fick komma dit på förmiddagen. Men tyvärr fanns inget att göra, hjärtat slog långsamt och det rosslade lite i lungorna så troligtvis kan hon ha fått i sig fostervatten som sedan blivit till en infektion.
Hon fick tyvärr bli en änglahund och det svider i ett mattehjärta. Tårarna rinner även ifall hon bara var 5 dagar var hon en av mina bebisar.
Det är ju inte alltför ovanligt i en stor kull att någon inte klarar sig, men jag har varit ganska förskonad från det.
Det var tik 5 som inte klarade sig och hon var ju ändå inte en av de minsta.


Nu får jag försöka glädja mig åt de 9 som är kvar och hoppas inget mera oförutsett inträffar.
Alla valpar är reserverade!

På måndag när valparna är 1 vecka kommer ny uppdaterade bilder på varje valp!

2020-04-21 I går föddes Tindras valpar, blev en ganska långvarig valpning. Hon fick första valpen 07.43 sedan kom det raskt 3 till, efter det vilade hon en stund och valpningen fortsatte. När 7:e valpen kommit var kl 14.00
då trodde jag det var klart och duschade Tindra och Camilla bäddade rent i lådan. Allt var lungt och Tindra vilade o sov men lite mer än 3 timmar senare blev hon orolig och jag tog ut henne för att rasta. Då kom det ytterligare en valp på gräsmattan.
Lite mer än en timma till förflöt och Tindra började bli orolig igen, så ut o rasta och ytterligare en valp dök upp. Nu var det 9 valpar och nu trodde jag att det var klart. Tindra sov och vilade, Camilla och jag satt vid valplådan och beskådade
underverken. När det gått 2 timmar säger Camilla, jag tyckte hon krystade! Nejdå säger jag det är säkert en moderkaka eller eftervärkar. Men vad vi bedrog oss, ytterligare en liten valp kom. 10:an hon var väldigt medtagen och slö.
Trodde knappt hon skulle klara sig för jag fick henne inte att dia. I natt hade jag henne bredvid mig i sängen för hon blev bortpetad av de andra och blev lite kall.
Men i morse fick hon lite ersättning och då piggnade hon till och nu så hittar hon själ till tuttarna.
Nu hoppas jag allt flyter på, de första dagarna är ju alltid lite kritiska innan man ser att det finns mat till alla och att Tindra mår bra.
Jag har kontrollvägt alla valparna i dag för att se att de fått mat och alla har ökat i vikt så då vet jag att Tindra har mjölk åt dem. Det blir ju lite trångt i baren då hon bara har 8 juver, hon har en pytteliten också och den har faktiskt valparna kunna tutta upp också.
Tack Camilla för hjälp och sällskap.

Här är alla 10.                                                               En alldeles ny liten skär nos!
Jag kommer kontakta de valpköpare som står på kö vartefter, vill se att allt fungerar först.

Ni kommer kunna följa valparna och deras utveckling på sidan Tidras valpar.

2020-04-15 Tindra växer för var dag, nu är det bara 1 vecka kvar till beräknad tid.

Valplådan är på plats och inspekterad. Jag hoppas den blir godkänd.

Jag undrar hur många som finns i magen, Tindra ser ut som en tunna.

2020-04-08 I dag är det bara 2 veckor kvar till Tindras valpar beräknas komma.

Hon gillar att ligga ute i solen och gotta sig, magen växer. Den här vecka som kommer bör jag kunna känna fosterrörelser.

I dag firar vi också Ärtan o Isons valpar som fyller 2 år. Grattis till er alla hoppas ni får något gott att smaska på.


Här är fina Åska i sitt nysydda tjänsteteckken och halsband. Nu önskar vi matte o Åska lycka till på tävlingar framöver.
Flera halsband och passfodrar finns på sidan halsband.

2020-04-01 Höftledsresultaten på hundarna vi röntgade har kommit och alla var fria på sina höfter, grattis till er och era hundar och tack för att ni röntgar era hundar.
Nu är halva kullen röntgad så hoppas nu ni andra kommer iväg när det hemska Corona viruset lagt sig. På sidan Kullar kan ni se resultatet för respektive hund.

Tindra har nu gått 6 veckor och börjar lägga ut ordenligt om magen. Hon mår hur bra som helst och äter bra. Bara 3 veckor kvar, ska bli så spännande att se vad som finns i magen.

 
Våfflan har fyllt 11 år, det firades här med våfflor såklart.

Jag har sytt passfodral till hundarnas pass, de ska ju hålla hela hundens liv så de behöver skyddas för att inte bli så slitna.

De är broderade och sydda i konstskinn, vill någon beställa kostar de 150:- + porto, jag hoppas få hem flera färger på konstskinnet snart.
Sidan med halsband är också uppdaterad.

2020-03-24 I dag har jag varit och gjort ultraljud på Tindra, och visst fanns det valpar i magen på henne. Vi såg många små hjärtan som slog där. Så förhoppningsvis blir det en ganska stor kull.
Visserligen kan några fortfarande resorberas, men det var starka hjärtljud.

2020-03-20 Trots Coronatider har vi idag haft en valpträff med 1-åringarna, det var 4 st som kom för att bli HD-röntgade och vaccinerade hos bästa veterinären Ritva på Sörgårdskliniken.
Carina hade med sin fodertik Vixa som också fyllt 1 år.

Vi träffades hos veterinären och startade med en kopp kaffe i det fina vårvädret, hundarna var väldigt nyfikna på varandra.

Väl inne hos Ritva blev det röntgen.

Undrar vad det var vi fick :-) lite groggy blev man allt!
Sedan fortsatte vi till Motala Brukshundklubb för lite mingel, mat o fika för oss tvåbenta,  hundarna fick rasta av sig och hussar o mattar en promenad med lite frågor.

Lite ostadiga ben var det allt. Carinas lilla valp Zockan bara 8½ vecka fick sin första socialisering.

Jättetrött liten Kajsa

Mikaela med smörsoppens Snusmumrik, Stefan med Smörsoppens Mumintrollet, Helmuth med Smörsoppens Snorkfröken och Josefin med Lilla My.
Tack alla för att ni kom och förgyllde dagen!

Smörsoppens SockerÄrtan har också varit på HD-röntgen och fick A på sina höfter, grattis till Husse Johan o matte Susanne.

29 februari anordnade ÖKK Östgötamästaren på stadshottelet här i Motala, jag hade både Albi o Stella kvalificerade för att deltaga.

I veteranklassen fick Albin möta Annika Karlssons söta Amris tik som sedan blev Östgötamästare veteran. Foto Ökk


Hos mig har det flyttat in en ny brodermaskin en Husqvarna Viking Brilliance 80, tar nog ett tag att lära sig allt nytt.


Simba-Lena ville ha en egen Ardbeg "Albin", så jag gjorde en kasse till henne efter fotot som hon tog. Blev väldigt fint.


På tisdag 24/3 får vi se om det finns några valpar i magen på Tindra, då ska vi göra ultraljud. Hon har mått lite illa och inte varit så sugen på mat sista veckan så jag håller tummarna.

2020-02-22 Nu är Tindra parad med Aslan och går allt som planerat blir det valpar runt 22/4, se mera under valpar.

Den 1 februari var det SSRK utställningen i Mjölby, jag hade bara anmält Stella och hon fick E-2 i UKK.

2020-01-18 Nytt år och ett helt oskrivet blad, önskar alla en god fortsättning.
I dag har Gunnel o jag varit på årets första utställning i Kumla. Jag hade bara anmält Stella eftersom Tindra är pälslös för närvarande.
27 welshar var anmälda för domare Ales Novak från Slovenien, en för mig helt okänd domare. Men han var mycket noga och väldigt trevlig mot alla hundar.
  
Smörsoppens Bruna Böna "Stella" blev 2-BT med Cert, det var hennes 2:a cert.

Smörsoppens Lilla My "Kajsa"var här på en trimning innan hon skulle debutera i juniorklass.

Precis innan nyår fyllde våran lilla Flingan 10 år grattis till henne och alla syskon.

En fin vinterdag (utan snö) var vi i skogen och grillade korv, gissa om det fanns några sugna hundar. Gällde att hålla korven högt.

Lossie o Malva har fått nya halsband, vill du också beställa nytt halsband så kan du kika på sidan med halsband på lite olika som jag sytt.
 
Jag har sytt en snuffelmatta till hundarna, att leta godis i. Den är väldigt lätt att göra själv från remsor av fleeceplädar-

Lena Johansson har tagit de fina bilderna på Tindra. Tindra är lite badgalen :-)

Går allt som det ska så planerar vi valpar undan Tindra till sommaren.