Nyheter 2007 Nyheter 2008 Nyheter 2009 Nyheter 2010 Nyheter 2011 Nyheter 2012 Nyheter 2013 Nyheter 2014 Nyheter 2015  Nyheter 2016
 

2017-12-16 Bara en vecka kvar till jul, tiden går i rasande fart. Mycket ska hinnas, men jag har slutat stressa till jul. Allt ordnar sig ändå.
Så jag passar på att önska alla en GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR!

Mys med era hundar och ta långa promenader under ledigheterna. Tänk bara på att vårt julgodis kanske inte är så bra för hundarna, som t.ex. russin, vindruvor, choklad mm. Ge dem ett rejält märgben istället.

Vill lite sent skicka grattishälsningar till Elsa Beskow kullen som fyllde 1-år den 1 dec. Ni har alla fått ett brev från mig till födelsedagen, skickade det innan vi åkte på semester så jag inte skulle glömma det.
Har fått lite bilder på era 1-åringar, väldigt roligt att se och höra i från er.

Smörsoppens Pillerill "Lenny"

Smörsoppens Tant Brun "Katzie"                              Smörsoppens Tant Gredelin "Dolly"
                   
Smörsoppens Putte i Blåbärsskogen "Messi"       Smörsoppens Lasse Liten "Henry"

Den 13 november åkte vi på semester till Thailand, ja vi började åka, men när vårat flygplan hade flugit i flera timmar och vi passerat Ryssland så kom meddelande från kaptenen att det
blivit fel på väderradaren i flygplanet så vi var tvungna att vända om till Arlanda. Väl på Arlande fick vi checka in på Clarion hotell och fick ny flygtid morgonen därpå.
Vi missade en dag men Ving hanterade det alldeles utmärkt och vi blev kompenserade för den missade dagen.
Men vi har haft en underbar semester med sol och varma bad.
   
Det här var våran utsikt från vårt hotellrum.             Frukostutsikten är det inget fel på heller.                  Utsikten från solstolen när man ligger på rygg.
 
Stranden nedanför hotellet, det var 33 grader i vattnet.  Det här är Tiger, hotelldirektörens hund, honom har vi följt sedan han var valp.
 
Fanns andra djur på hotellet med som inte var fullt så trevliga. Men ödlan var fin att titta på.
  
Apor träffade vi också på.                                            Och all god mat som vi ätit.

Packade ner 3 vandor i resväskan när vi skulle åka hem, de tog upp hela Tomas väska.

Stort tack till Peter & Susan, Janne & Susanne och Gunnel & Börje som passade våra hundar så vi kunde åka.
Men det var skönt att komma hem och samla ihop flocken och åter få promenera i skogen.

Ett tjänstetecken som jag sytt, vad tror ni? Stor sax eller liten hund?

2017-11-08 I dag har Tindra och jag gått 3:e spåret i öppenklassen på viltspår och även den här gången fixade hon ett 1:a pris så nu kan hon titulera sig SE VCH
(Svensk Viltspårchampion) Nu håller vi tummarna för Gunnel o Nova, att de tar sitt 3:3 1:a pris på fredag.Och den 30 oktober gjorde vi doftprov på eukalyptus och även där blev vi godkända, så nu får vi ut och tävla i Nosework.

 
Har haft besök av Smörsoppens Poker "Chivili" med matte o husse. Chivili har hunnit bli 7 månader och behövde friseras lite.

2017-10-29 Jaha, så är det ju det här med minnet när man inte uppdaterar tillräckligt ofta. Men tiden går fort och det har varit mycket hundaktiviteter hela tiden.
 
Smörsoppens Visst "Bosse" har debuterat på Nynäshamns Brukshundsklubbs inofficiella utställning med resultatet BIR-valp, BIG-1 och slutade som BIS-4 valpklass 1
Grattis, jättebra jobbat.

Även Elise med Smörsoppens Lasse Liten "Henry" har varit på utställning, första gången i juniorklass resulterade i Excellent med placering 1. Grattis!

Söta Smörsoppens Tant Gredelin "Dolly" på hunddagis i Norge.

Lena Holm kör rallylydnad med RLD N Smörsoppens Dalwhinnie "Whinnie" och nu har de gjort 2 godkända rundor i rallylydnad fortsättning. Bra jobbat, bara en godkänd kvar!


Gunnel o jag har tränat viltspår med Nova o Tindra och den 30 september gick vi anlagsspår och båda våra hundar blev godkända. Det här är Tindras protokoll!

Eftersom Simba-Lena och jag tyvärr missade vår resa till Tyskland i juli bestämde vi oss för att åka till Dortmund i oktober i stället. Så fredagen den 13 oktober startade vi tidigt, ja redan kl 03 på morgonen ifrån mig den
långa resan ner till Dortmund med Alfons, Albin, Ärtan o Tindra. Resan ner gick bra även ifall det som vanligt var långa bilköer på autobahn. Men vi hann checka in på hotellet i tid.
Vårat rum låg innanför ett personalrum och värdinnan sa att vi gärna fick disponera båda rummen om vi ville. Det var vi väldigt tacksamma för eftersom Tindra oturligt nog började löpa veckan innan vi skulle åka.
Så vi kunde dela på hundarna på natten, pojkarna i ena rummet och tjejerna i det andra.
På lördagen var det Bundesseiger uställning Alfons som hunnit bli 11,5 år var anmäld i Championklass eftersom vi gjorde missen förra året när han tävlade i veteranklass och vi inte riktigt hade koll på de Tyska utställningsreglerna
där veteraner har ett eget Championat så certen räknas inte in i Tyska championatet, därför behövde han ytterligare 2 cert för att erhålla titeln VDH-CH och det lyckades han med på lördagen.
Alfons blev BH Cert x 2 o CACIB och fick titeln VDH CH och Bundessieger 2017, Albin tävlade i veteranklass och blev 2 BH Veteran-Cert  R-CACIB och Veteran Bundessieger 2017.
Tindra blev BT-2 2 x Cert R-CACIB, Ärtan 3-BT 2 x Cert.

På Söndagen var det Albin som drog längsta strået och blev BH Veteran Cert CACIB, BIR båda dagarna blev Petra Larsson med Haga.
Alfons blev 3 BH med Cert, Även bland tjejerna blev det tvärtom i placeringen, Ärtan 2-BT med Cert och R-CACIB, Tindra 3 BT med Cert.
Jag fick visa Albin i veteranfinalen och han blev en av de 5 som domaren plockade ut, men sedan blev han inte blnd top 3 som placerades.
Måndag morgon packade vi bilen och styrde nosen åter mot Sverige nöjda med våra hundar som skötte sig så bra.
Och trots att Tindra kom i höglöp och försökte göra allt för att flörta med sin pappa Alfons så inte ett pip eller gnäll på pojkarna.

Den här helgen som varit har gått i hundens tecken också, i fredags var det dags för spårprov igen!

Den här gången var det öppenklass för Nova o Tindra. Tindra gick ut först och var jätteduktig fixade sitt spår galant och erhöll ett 1:a pris.
Sedan var det dags för Gunnel o Nova att gå sitt spår, Tindra protesterade högljutt av att få sitta i bilen när kompisen försvann.
Även Nova fixade sitt spår perfekt och ett 1:a pris för henne också.

I går var det dags för SSRK:s utställning i Mjölby. Det var första gången på många år som jag kunde vara vanlig utställare och inte en av arrangörerna, det var med lite blandade känslor!
Men skönt att slippa både för och efterarbetet med utställningen. 40 Welshar var anmälda för domare Bertil Lundgren.
Det var 3 Smörsoppar  anmälda. I Valpklass 2 var Smörsoppens Dam "Flisan" anmäld och hon blev 5:a. Lite hopp och skutt men väldigt glad!
Ärtan fick E och vann öppenklassen, Albin fick också E och blev bästa veteran och i finalen blev han BIS-4 Veteran.
Domaren var väldigt snål med att dela ut CK, bara 3 hanar och 1 tik ansåg han vara av CK kvalité. Men det är ju en bedömningssport och varje domares fria skön som gäller.

Snygg Albin 9,5 år!

I dag har Tindra och jag haft avslutning på Nosework kursen, det tar på krafterna att jobba så intensivt med näsan.
Så trött och sov så gott att hon inte ens kände när maten kom på bordet :-)


Måste ju visa min nya maskin som jag köpt, alldeles nyutkommen på marknaden. En Brother Coverstich CV3550.
Har ju 2 Coverstich förut (hmn, kan man ha för många?), men den här syr även topcover. Ska bli spännande att lära känna den.

2017-09-11 Jag hoppas alla har haft en skön sommar med många trevliga upplevelser för både 2 och 4 benta.
Länge sedan det kom en uppdatering på hemsidan, jag tog en paus över sommaren ifrån den. Men nu blir det ju problem med att skriva ifatt, det har ju hänt en del under sommaren.
Fort gick den tycker jag och den riktigt varma sommaren infann sig aldrig, även ifall vi har haft mycket sol och väldigt torrt så kom aldrig värmen. Det har alltså inte blivit något bad för mig i Vättern denna sommar.
Är nog första gången som jag inte badat i Vättern, men när temperaturen i vattnet inte går över 17 grader får det vara för mig.
Jag ska försöka återge lite av vad som hänt de här månaderna, men kommer säkert glömma både det ena och det andra.
Tindras höftledsresultat var väl det första som kom och hon fick resultatet B vilket är helt godkänt, även i fall jag trodde det skulle bli A när man tittade på plåtarna.
Sedan tog jag med mig Tindra och Ärtan och åkte till Berit Wallin Håkansson i Strömsholm för ögonlysning och gonioskopering och båda var Ua och PLD även den Ua. Det känns skönt, nu är båda tikarna klara med hälsotesterna inför kommande valpplanering.

I Juni var jag i Gränna på SSRK utställning med Ärtan & Tindra. Tindra var sommarklädd i bikini så hon fick VG pga avsaknad av päls. Ärtan fick E och kom 3:a i ökk.
Sedan var det meningen att Simba-Lena och jag skulle åkt till Soltau i Tyskland och ställt våra hundar, men ödet ville annorlunda. Vi får komma igen en annan gång i stället.
I mitten på augusti var vi iväg på SSRK utställning i Aspa Bruk. jag fick äran att visa vår stiliga Albin i veteranklass 9 år gammal.

Albin E-1 CK BIR-veteran 3 BH och slutade som BIS-4 Veteran
Tindra fick E-2 i junkk och Ärtan E-1 CK i ökk.
Två av valparna i kortspelskullen var med på utställningen också.

Smörsoppens Dam "Flisan" BIM valp och Smörsoppens Mulle "Milton" BIR valp.

Smörsoppens Muntergök "Charlie" var med matte Stina på SKK utställning i Ransäter och blev BIR-valp.

Smörsoppens Rödluvan "Agnez" med matte Anita har varit på Gotland och fick E och blev 4 i ökk.

Jag har haft en del besök av "gamla" valpköpare i sommar, vilket har varit jättetrevligt.
Vi har även provat något nytt mot fästingar i år, västar på hundarna som de haft på sig när vi varit i skogen

Insect Shield heter det, vi köpte västarna från USA, men det kommer säkert flera produkter nästa år till hundar. Vi kompletterade även med halsdukar till hundarna som de har på sig på dagarna här hemma.
De köpte vi från www.insectshield.se det har fungerat jättebra. Någon enstaka fästing har vi haft nu i slutet på sommaren, men då har hundarna badat med västarna på sig varje dag.

Flera Smörsoppar har gått över regnbågsbron i sommar, det är alltid jobbigt och ledsamt. Men jag är tacksam att jag får besked även när det händer.
Alla hundar lämnar ju ett stort tomrum efter sig, men vissa har jag haft mer kontakt med och stått mig närmare.
Foto: Monica Häggstam
SE U(u)CH Smörsoppens Mynta "Maja" var ju mamma till flera fina avkommor, bl. a. vår Albin. Maja blev 13 år och 7 månader.
Även Majas bror Saffran fick somna in ett par veckor efter Maja, Saffran har besökt mig regelbundet under hela sin livstid.
SU(u)Ch NO(u)Ch Dk(u)Ch Norduch NV-08 DkVV-12 Smörsoppens Tjatte "Figge" blev nästan 13 år. Figge blev pappa till flera kullar bl.a. min Flingan.
Smörsoppens Hot Shot "Eros" blev 12 år och blev pappa till Caffe-kullen här hos oss.
Usch, nu blev det jobbigt och känslosamt.

Vi tar lite bilder i stället.

Buster S. Farbror Blå

Henry S. Lasse Liten

S Tant Brun "Katzie" 8 månader

S Putte i Blåbärsskogen "Messi" o matte åker båt

S Tant Gredelin "Dolly" 9 månader

S Poker "Chivili"

S Priffe "Frippe"

S Mulle "Milton" 4 månader

S Chess 11 år kom på besök i somras.
Jag har säkert fått en massa bilder mer och säkert har jag missat en hel del resultat, så påminn mig gärna.

2017-06-01 Stackars Flingan hon blev tvungen att operera magen en gång till. Hon fick ett bråck efter kejsarsnittet så vi fick ta en tur till min veterinär Ritva på Sörgårdskliniken.

Lilla Flingan, hoppas nu hon piggar på sig snabbt. Lyckades inte få tag i någon body så jag fick snabbsy en åt henne så hon skulle slippa tratten.
Passformen blev väl inte hundra men den fyller sin funktion i alla fall.

Tindra har ju precis fyllt ett år och då är det ju dags för omvaccinering och HD-röntgen.
Jag passade på när jag ändå skulle till Ritva. Tindra fick även rabiesvaccin.

Så här såg Tindras höfter ut, nu väntar en spänd tid innan SKK läst av plåten och resultatet kommer.

Lisen som har Milton Smörsoppens Mulle har en blogg där hon skriver om sina 4-benta vänner. Klicka på namnet så kan ni följa dem.

2017-05-30 Nu har alla valparna lämnat boet, det har varit en otroligt snäll och lättsam kull. Tiden gick alldeles för fort tyckte jag. Men det var rätt så skönt att slippa gå upp tidigt på morgon och
ta hand om ett smutsigt valprum.
Nu blir det valpfritt här tills nästa år, lite beroende på tikar o löp. Men sysslolös blir jag nog inte.
Nu i helgen den 3, 4, 5 juni är det 3 x Norrköping, SKK utställning på Himmelstalund, jag ska jobba som ringsekreterare alla 3 dagarna så har ni vägarna förbi så åk och titta.
11.000 hundar anmälda, ska bli så roligt.
Sedan är det en hel del sömnad som ligger och väntar.Valparna har varit otroligt lika varandra i utseende så jag har verkligen fått kolla flera gånger så det var rätt valp jag tog.


Först ut var Smörsoppens Canasta som flyttade till Härslöv och familjen Rudberg, han kallas Bamse och förhoppningsvis ska han utbildas till diabeteshund.


Sedan flyttade Smörsoppens Poker till familjen Selander i Nyköping, han ska kallas Chivili, sovstilen verkar det inget fel på!

 
Smörsoppens Mulle bor i Kungsör hos matte Lisen och heter numera Milton.

 
Smörsoppens Visst flyttade till Huddinge och familjen Suderbys, hans namn blev Bosse. Han har redan provbitit kudden!


Så flyttade första tiken Smörsoppens Dam till Erikssons i Fellingsbro, hon kallas numera för Flisan.

 
Nästa tik Smörsoppens Bridge flyttade till Östansjö och familjen Svensson, där hon får heta Dessie och har en kompis som heter Lisa.


Sist ut var Smörsoppens Priffe som fått namnet Frippe och flyttat till Matte & husse Bengtsson på Lidingö.
Lycka nu till med era valpar och hoppas ni får en glädjefylld sommar med dem.


Fick en hälsning från Norge och "Morys" Smörsoppens Greve Moltke som fyllt 3 år, skickar hälsning till brorsan "Leo" Smörsoppens Alexander Lucas också och hoppas husse o matte kom ihåg att fira dig.

Ett stort grattis också till Anita som klarat anlagsprovet med "Agnez" Smörsoppens Rödluvan, bra jobbat.Albins Championatdiplom kom snabbt på posten till Lena.

Själv har Tindra och jag haft avslutning på vår viltspårskurs vi gått, så nu får vi träna på egen tass.

2017-05-15 Nu går tiden alldeles för fort, valparna redan 7 veckor. I dag har de blivit avmaskade för 3:e gången och den här gången med Milbemax.
Valpbesiktning, vaccinering och chipmärkning är beställd till den 22/5. Blir spännande och se hur det går med bilåkningen, det är ju en bit till veterinären.
De har fått en valphage på framsidan av huset också, så de vänjer sig vid att bilar, cyklar och folk som passerar. De är duktiga på att springa ut själva.
Vi gjorde ett försök till att ta ståbilder och det lyckades ganska bra för att vara första gången tycker jag, de är 6,5 veckor på bilderna.

Hane 1, Smörsoppens Priffe

Hane 2 Smörsoppens Canasta

Hane 3 Smörsoppens Mulle

Hane 4 Smörsoppens Poker

Hane 5 Smörsoppens Visst

Tik 1 Smörsoppens Dam

Tik 2 Smörsoppens Bridge

 
Så här trött blir man när man fått använda huvud och näsa på ett blodspår, då somnar man med ett leende. Henrey "smörsoppens Lasse Liten 5,5 månader.


Messi "Smörsoppens Putte i Blåbärsskogen vilar ut i fåtöljen efter en dag med matte på jobbet.


Simba-Lena och Kjell tog med sig Ärtan och Alfons till Neumünster på utställning, Alfons blev BH med VDH CERT & CACIB och Ärtan E-1 ökk med VDH CERT.
Tack Lena för att ni tog med Ärtan och Grattis till framgångarna. Alfons fyller snart 11 år men fortfarande pigg och fräsch.


Fick en fin bild på Charlie i sitt nya halsband, passade honom perfekt.

Skickade ett halsband idag med posten till en hund med ett kuligt namn nämligen Kuling.

2017-05-08 I veckan som var kom Maria som har Bilbo (Pappan till valparna) och hälsade på. Även farfar Zeke var med, Marias andra 2 hundar var också med.
Storm som Bilbo också är pappa till och så Sibban. Så totalt var det 6 vuxna och 8 valpar här, för Storm är bara 7 månader och fortfarande valp.

Nästan alla med på bild, Bilbo ville inte kännas vid sina valpar utan höll sig på behörigt avstånd. Han tyckte valparna var jätte äckliga.

Flingan tycker valparna börjar bli lite jobbiga, hon kollar mest till dem och de får en tuttetår. Men när de är ute så vill hon gärna mysa med dem en stund.

De börjar busa med varandra mer och mer och ibland går det riktigt hett till.

Det är jobbigt att vara ute och då slår tröttheten till och då kan de t o m sitta stilla.
I dag var de tvungna att bada av sig lite kiss och smuts. De springer i jorden ute och blir alldeles svarta om benen.
Sedan blev ju klorna klippta som vanligt. 6 veckors bilder och vikter finns på deras sida.

 
tindra och jag fortsätter träna blodspår, den här gången fick hon prova på spår med vildsvinsklöv. Det gick jättebra det också, hon är så duktig i spåret.


Ny bil och då blev vi tvungna att införskaffa ny hundbur. I morgon ska hundarna få en premiärtur.

2017-05-01 5 veckor idag och de utvecklas i rasande fart. Vikterna ökar också massor och de har blivit stadigare på benen, skuttar o busar. Även ifall de sover den mesta tiden.
I dag har de blivit avmaskade för 2:a gången med banminth. Maten har utökats med smakportioner av färskkött och A-fil.
De har fått sina namn registrerade i kenneklubben, men ännu inte bestämt vem som får vilket namn. Det här blir en kortspelskull.
Tikarna ska heta Dam o Bridge, hanarna har fått namnen Priffe, Canasta, Mulle, Poker och Visst.
solen och värmen kom ju som på beställning till Valborgshelgen så idag har de fått vara ute för första gången. Det gillade de skarpt.
   


Lunchen serverades ute                                                                           sedan blev det lite efterrätt av mamma Flingan

Blivande agilityhund kanske? Provade på tunneln.

2017-04-25 Skulle uppdaterat med 4-veckors bilder i går, men efter att ha varit och firat min svåger i går kväll som fyllde år så tröt orken :-)
Men nu så finns det nya bilder och vikter på valpsidan! Alla valparna ökar i vikt efter sina egna kurvor, maten försvinner i ett nafs.
Flera av de kommande valpköparna har varit här på besök och beundrat valparna.

De börjar bli stadigare på benen och skuttar nu omkring på golvet, leken blir intensivare med mera bus, men de är inte vakna så långa stunder åt gången innan de blir trötta och går och lägger sig.

Sovstilarna är många

Ligga i knäet och sova är en favorit.


Här är röntgenbilden på Flingan som togs innan snittet, längst till höger ser ni valpen som låg med ryggen mot passagen och blockerade.


Lena o Albin har varit i farten igen och nu har de lyckats ta sista 1:a priset i viltspår så nu kan Albin även titulera sig SE VCH (Svensk Viltspårchampion) Grattis Lena!


Ytterligare en Smörsopp har visat framtassarna på utställning, Smörsoppens Lasse Liten (Henry) och matte Elise var på utställning i Bergen i Norge och var så duktiga att han blev BIR-valp och BIS-4 valp,
med fin kritik. domare var Bertil Lundgren Sverige.
Grattis till er.

2017-04-17 Den här veckan har det hänt mycket i valparnas liv, ögonen har öppnats ordenligt och de har börjat höra. Det märker man när man kommer in till dem, de säger både voff och morr och svansarna viftar.
De har fått sina klor klippta för andra gången och blivit avmaskade för första gången. De har även fått flytta ner i valprummet för nu behöver de lite mera utrymme och vill röra på sig mera.
De har även börjat leka med varandra.

De har även fått smaka lite valpmat, det tyckte de var gott, men inget bordskick precis. Var tvungen att tvätta av tassarna efteråt då de var alldeles kladdiga.
Nu blir det försök till huvudbilder då de är så rörliga att det är svårt att fota dem. Nya bilder o vikter finns som vanligt på deras sida.


I går var jag, Simba-Lena o Camilla på SSRK:s utställning i Forshaga. Vi hade med oss Albin som skulle debutera i veteranklass, Tindra första gången i juniorklass och Ärtan första gången i Öppenklass.
Sedan kom Stina med Mimmi valpen Charlie som debuterade i valpklass 1, Lena Holm hade med sig Whinnie (Albins syster) som också tävlade i veteranklass. Alla vovvarna skötte sig jättebra.
Alla foton från utställningen har Lena Johansson tagit.

Först ut var Smörsoppens Muntergök "Charlie" endast 4,5 månad han fick HP och blev Bir-valp. Mycket hopp och skutt blev det men huvudsaken han tyckte det var roligt.

Första gången i officiell klass för "Tindra" Smörsoppens Du Är Den Ende, hon fick Excellent och blev 4 i juniorkonkurrensen, jag var glad att hon skötte sig så bra
eftersom hon blev så rädd för domaren sist jag ställde henne i valpklass.

"Ärtan" Smörsoppens Prinsessan På Ärten har precis fyllt 2 år och därmed gått in i öppenklassen, hon fick Excellent och blev 3:a med CK.

Lena Holms "Whinnie" Smörsoppens Dalwhinnie fick Excellent o CK i veteranklassen.

Jag fick äran att visa Lenas o min "Albin" i veteranklass, han fyller snart 9 år och är i superkondition vilket även domaren poängterade.

Albin blev BIR, BIR-veteran och BIS-4veteran

BIR VDH CH C.I.E. Nord UCh DK UCh NO UCh SE U(u)Ch Rostock Segrare -13 Lepizig Segrare -15 Tysk Vinnare -15 SMÖRSOPPENS ARDBEG
BIM Freckles Bella Notte
, Domare: Lena Rollmar

Fler valpar som haft roligt i påskhelgen, nämligen Smörsoppens Tant Gredelin "Dolly" och Smörsoppens Farbror Blå "Buster" båda boendes med sina familjer i Norge.
De träffades för en lekstund.


Puss på dig syrran!

"Buster" Smörsoppens Farbror Blå 4 månader
 

2017-04-10 Valparna blir 2 veckor idag, de börjar försöka resa sig på benen och det blir mera fart på dem när Flingan går i lådan och ska ge dem mat. Annars sover de mest och det är tyst och lugnt.
Nya 2-veckorsbilder och vikter finns här!
   
Pigmentet på nosar o tassar kommer mer o mer. De har börjat öppna sina ögon, men ser nog inte så mycket än så länge. Den här veckan har de också fått sina klor klippta.


Här är Smörsoppens Tant Gredelin "Dolly" som går på valpkurs och lärt sig sitta fint.

Smörsoppens Muntergök "Charlie" har varit hos Lena Holm Kennel Wermlandias (som också tagit fotot) och blivit friserad.

Smörsoppens Pillerill "Lenny" hälsar Glad Påsk!

Skickar ett stort GRATTIS till Lise med Smörsoppens Silke "Warka" som blivit godkänd i anlagsklass viltspår!

Nu har (o)djuren i naturen vaknat, i går när vi var i skogen såg jag en stor huggorm ligga vid vägkanten och sola, som tur var såg jag den före hundarna så jag kunde vända om och ropa på dem.
För nyfikna som de är så skulle de säkert gått fram och tittat vad det var. Skulle de råka ut för ormbett är det snabbt till veterinären som gäller. Det är mycket smärtsamt för hunden.

Jag får många frågor om fästingar och fästingmedel. Vad ska man göra? Ja, det är som att välja mellan pest eller kolera. Var och en får göra det som man tror är bäst. Det finns ju en hel del fästingmedel att välja mellan,
men man ska vara medveten om att alla effektiva innehåller gift. Och har man små barn eller har hunden i sängen så kanske man ska undvika giftet.
Jag har valt att inte använda eller ge mina hundar något gift, för det finns biverkningar och man vet inte vad som händer i det långa loppet i hundens kropp när man tillsätter gift.

Så vad gör man då! Jag använder kardan på mina hundar och borstar dem när vi kommer från skogen, och även emellanåt när de bara varit ute på gräsmattan för det finns fästingar där också.
Sedan använder jag Skogsapotekets Skogssalva klicka på länken så kommer ni till hemsidan. 
Jag tar en klick stor som en en-krona och drar över hundens päls, de blir lite flottiga, men det försvinner ganska snabbt, jag gör det ca 2-3 ggr i veckan och då speciellt innan vi går ut i skogen.
Det är inget 100% medel mot fästingar, men de får mindre och det är inte giftigt varken för hunden eller mig. Och så borstar jag genom dem varje gång vi varit ute.

Nu önskar jag alla en GLAD PÅSK!

2017-04-03 Alla valpar är tingade! I dag är de 1 vecka och allt flyter på som det ska, det händer ju inte så mycket ännu mer än att de äter, sover och växer. Flingan sköter om dem exemplariskt.

Valparna är ju både döva och blinda när de föds, men de känner direkt när Flingan kommer in i valplådan, då blir det fart på dem och ska fort fram och dia.
Nya bilder och vikter finns på deras sida!I slutet av förra veckan dök WelshNytt upp med posten och det var ju trevligt att läsa om Margareta med "London" som blev 2016 års allroundwelsh, Grattis än en gång!

Valparna i förra kullen har fyllt 4 månader, det har kommit några hälsningar.
   
S Tant Brun "Katzie"                                                 S Tant Grön "Sally"                                                    S Pillerill "Lenny" jobbar som kontorshund ibland och då har han en kompis där.

S Muntergök "Charlie" har lite olika sovstilar.

Sago Kullen har fyllt 2-år grattis till er alla!
 
S Rödluvan "Agnez" med sin nya kompis.                                 S prins Hatt Under Jorden "Simba"

Bär Kullen har fyllt 6 år, tänk vad fort tiden går! Grattis till alla er också.

Det kom en hälsning från S Tranbär "Saga" på 6-årsdagen.

2017-03-28 Nu har valparna fått egen sida där ni kan följa dem. Valparna har nu blivit fotograferade en och en och vägda. Jag brukar ju vara noga med att skriva upp tid och vikt på varje valp samt
att jag fotar dem när de är nyfödda så jag lär mig att snabbt känna igen varje valp. Den här gången blev det ju lite annorlunda. Jag vet ju inte vilken valp som kom först då alla i stort sett kom samtidigt.
Men födelsetiden var ungefär 13.30. Och jag lär mig väl känna igen dem efterhand, de är ju väldigt lika både i teckning och vikt.

I går kväll och på förnatten var det ganska mycket pip i valplådan, då det ännu inte kommit någon mjölk hos Flingan.
Men på efternatten släppte det lägret lugnade sig i lådan. Nu är det som det ska i en valplåda allt är lugnt och tyst.
Flingan mår också bra och har både ätit, druckigt och varit ute och rastat sig.
Det var ingen tvekan på henne att ta sig an valparna när hon vaknat ordentligt ur narkosen. Hon sköter om dem exemplariskt precis som hon alltid gjort med sina valpar.
Efter den nervösa och lite påfrestande gårdagen och natten så känns nu allt lugnt och väldigt nöjd med att utgången blev som den blev.


2017-03-27 Flingans valpar har kommit, men vilken pärs! Allt började så bra med värkarbetet i natt. På förmiddagen gick vattnet men sedan hände inget mera.
Jag väntade i 2 timmar vilket i o för sig inte är något ovanligt. Men sedan reste Flingan på sig och det kom grönt fostervatten. Då blev jag orolig och ringde direkt till min veterinär.
Ritva på Sörgårdskliniken var ju som vanlig fullbokad, men klämde ändå in mig. Tackar Ritva & Marie av hela mitt hjärta. Tack för att ni finns.
När vi kom in så togs en röntgenplåt och konstaterade att en valp låg som en ostkrok i vägen så ingen kunde komma ut. Snabbt som attan sövdes Flingan och Ritva snittade henne.
När hon lyfte ur livmodern så brast den, så det var i grevens tid.
Men 7 pigga o friska valpar blev det 5 hanar och 2 tikar.
Nu är vi hemma och Flingan tog direkt hand om sina valpar, hon är trött och lite medtagen, men hoppas hon piggar på sig snabbt.
 
Här är Flingan med sina fina valpar, jag har inte hunnit väga eller fota valparna en och en ännu. Men ska göra det i morgon, de ska få lite lugn och ro nu.
Jag kommer kontakta de valpköpare som står på listan under de närmaste dagarna när jag ser att allt flyter på som det ska.

I dag fyller Våfflan och hennes syskon 8 år, men Våfflan har kommit lite i skymundan så får gottgöra henne i morgon. Men skickar grattis till alla hennes syskon.

2017-03-20
   
Flingan går nu in i sista veckan och är riktigt tjock, ska bli spännande att se vad som döljer sig i magen!

Valplådan är på plats och inspekterad, tror den fick godkänt av Flingan.


Ett stort grattis till matte Anita med Agnez "Smörsoppens Rödluva" som var med på SKK:s utställning i Strängnäs och fick Excellent och blev 3:a i klassen.
Fotot fick jag från Carina, tagit lite snabbt med mobilen.

Fått rapport från alla valparna att det går jättebra, busiga är de såklart. Men det ska de vara.
Ni som skickar kort på hundarna till mig, gör det gärna på mailen och skriv också om jag får använda dem på hemsidan.

 
Gunnel med Nova "Smörsoppens Tango" och jag med Tindra "Smörsoppens Du Är Den Ende" har börjat viltspårskurs. Här tränar vi första gången i Skrukarp och båda hundarna skötte sig perfekt.

Efteråt blev det fika i det fina vårvädret hos Gunnel o Börje i Skrukarp.

2017-03-05 Äntligen lite tid för uppdatering, det har varit mycket sista tiden, men nu börjar lugnet att lägra sig och jag ska ta hand om allt som blivit eftersatt när man har valpar.
Har varit och gjort ultraljud på Flingan och hon är dräktig så nu är det bara lite drygt 3 veckor tills det kommer nya valpar.

SSRK:s utställning i Mjölby är avklarad och arkiverad, det är för övrigt sista utställningen som jag var med och arrangerade. Känner att efter 10 år är det dags för några andra att ta över lasset.
Lena Johansson deltog på utställningen med fina Alfons i veteranklass och de blev BIR veteran och BIS-3 Veteran. Grattis Lena till att hålla honom i så fin kondition.

Alla valparna har flyttat till egna hem, det var lite turer fram och tillbaka innan allt föll på plats. Men nu hoppas jag att allt ska bli bra och att alla finner sig väl till rätta i sina nya hem.
Lycka nu till med era busungar!

Smörsoppens Lasse Liten heter numera Henry och bor i Norge.           Den här bilden har jag tagit från mattes fb-sida.

Smörsoppens Muntergök "Charlie" har blivit Värmlänning

Smörsoppens Farbror Blå "Buster" bor också i Norge. Här är Buster 12 veckor.
 
Smörsoppens Putte I Blåbärsskogen "Messi" bor med sin familj i Rimforsa.
 
Smörsoppens Pillerill "Lenny" har också flyttat till landet i väster.
 
Smörsoppens Tant Brun "Katzie" bor med familjen utanför Vikingstad

Smörsoppens Tant Grön "Sally" har flyttat till Skövde
 
Smörsoppens Tant Gredelin "Dolly" bor också i Norge, inte så långt ifrån sin halvsyster Smörsoppens Guldlock "Pippi" som hon kan leka med.

2017-01-23 I dag har vi haft en lyckad parning mellan Flingan & Bilbo! Går allt som planerat blir det valpar vecka 13.

Det här blir Flingans 4:e och sista kull, Bilbo har haft en kull på Kennel Freckles. Både Flingan & Bilbo har höfter A och är ögonlysta och goniskoperade Ua.
Se mera under valpar.

2017-01-22 Grattis Margareta Svedlund med SE VCH RLD N RLD F Smörsoppens Agneta "London" till att bli WSSK:s Allroundwelsh 2016!
      
Margareta & London har tävlat i Viltspår, agility & rallylydnad med stor framgång under 2016.                                  Foto: Marie Andersson

I går var jag på årets första utställning med mig hade jag Tindra & Ärtan. Tindra gick i valpklass 2 och fick jättebra kritik av domare Börje Johansson, hälsade glatt i början men när Börje skulle
gå igenom henne ville hon inte vara med, utan drog sig undan. Så inget HP. Det blir till att träna "klämma känna hund" så hon känner sig bekväm med det.
"Ärtan" Smörsoppens Prinsessan på Ärten ställdes i unghundsklass och blev 2:a med CK och vi kom sedan 3:a BT med R-Cert.

2017-01-19 Nu går tiden alldeles för fort, jag hinner inte med! Valparna är nu 7 veckor, bara en vecka kvar tills de första ska lämna boet.
Det är minst sagt full fart på dem. Jätteduktiga att uträtta sina behov när jag släpper ut dem. Givetvis blir det både det ena och andra inne på golvet, men jag tror att de kommer lära sig fort att bli rumsrena.
Jag får göra er besvikna, det blir inga huvudbilder idag. Hinner helt enkelt inte. Men de har blivit vägda och de väger mellan 4520-3800 gr så de är fortfarande väldigt jämna.
På onsdag är det dags för veterinärbesiktning, chipmärkning och vaccinering.
Simba-Lena har varit här och tittat på valparna och tog en hel del bilder, här är några!
   
Släpp ut oss, nästan alla med på bild!                                                  Full fart ute!

Bara så söt!

Ibland sover de också!

Tindra har blivit 8 månader! Nu hoppas jag hon är färdigväxt och stannar på 46 cm.
Både Flingan och Våfflan löper, så Flingan ska snart paras. Mer info om det kommer.

2017-01-12 Valparna har hunnit bli 6 veckor och växer i rasande takt. De blir busigare för varje dag. Sover jättebra, och inatt var första natten som inte Mimmi gick ner och diade dem.
Var jätteskönt att få sova hela natten!

Valparna har börjat få gå ut. Det var jättespännande. Tyvärr försvann ju snön ganska fort och det blev blött o blåsigt. Men en liten stund kan de vara ute i alla fall.

Valparna har nu blivit registrerade i SKK och fått sina namn. Mimmis första kull har ju sagotema, så jag fortsatte på det.
Den här kullen har fått sina namn efter Elsa Beskows sagofigurer.
Första försöket till ståbilder blev ju inte så jättelycket. Man måste ha tålamod med små valpar, vilket saknades hos Tomas. Men så här blev de i alla fall.
  
Hane 1 Smörsoppens Lasse Liten                                                       Hane 2 Smörsoppens Muntergök
 
Hane 3 Smörsoppens Farbror Blå                                                        Hane 4 Smörsoppens Putte i Blåbärsskogen
 
Hane 5 Smörsoppens Pillerill                                                             Tik 1 Smörsoppens Tant Brun
 
Tik 2 Smörsoppens Tant Grön                                                           Tik 3 Smörsoppens Tant Gredelin
Som vanlig finns det huvudbilder och nya vikter på valpsidan.

ID täcket som jag visade förra veckan, passade perfekt på den här lilla damen!
 

2017-01-05  God fortsättning på det nya året!
Nytt år och ett helt oskrivet blad, undrar vad det kommer att innehålla? Längst upp på sidan finns länk till föregående år för er som vill läsa.

I dag är valparna 5 veckor, tiden går otroligt fort. Och det har varit flera trevliga kommande valpköpare på besök.


Valparna växer så det knakar, de äter så de nästan rullar fram. Bordsskicket har blivit bättre.
I dag har de blivit avmaskade för andra gången och klorna har blivit klippta igen.
Nya huvudbilder och vikter finns på valpsidan.
Det finns fortfarande en hane att tinga!

Det allra minsta tjänstetäcke jag någonsin sytt, ska bli spännande att få se den lilla vovven i det sedan.