Nyheter 2007 Nyheter 2008 Nyheter 2009 Nyheter 2010 Nyheter 2011 Nyheter 2012 Nyheter 2013 Nyheter 2014 Nyheter 2015  Nyheter 2016 Nyheter 2017 Nyheter 2018

2019-12-16 Önskar alla en riktigt GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

2019-10-30 Oj, oj vad tiden har gått fort och dålig är jag på att uppdatera, tycker ju det mesta blir upprepning när det läggs på facebook. Men ska väl försöka få till lite i alla fall.
I början av augusti hade SSRK Bergslagen utställning i Kumla, det var en fin utställningsplats och solen sken i alla fall den mesta tiden :-)
Mikaela ställde Smörsoppens Snusmumriken "Alfonz" som nu gått in i valpklass 2 och han blev BIR-valp, sedan debuterade Smörsoppens Syltlök "Timmy" på utställningen, jag fick äran att visa honom och han fick E-1 CK och blev BH-3.
Så var det Syrrans tur Smörsoppens Bruna Böna "Stella" hon ställdes i Juniorklassen och blev E-2 CK och placerade sig som BT-2 med R-Cert. Och så min Tinda i öppenklassen som fick E- 1 CK.
 
Smörsoppens Snusmumriken                                                                   Smörsoppens Bruna Böna och Smörsoppens Syltlök

Sedan var det dags för SSRK:s utställning i Karlsborg, men då åkte jag på något magelände så jag fick lämna walkover, men Simba-Lena och Gunnel åkte.
Stella ställdes unghundsklassen och fick E-1, även Alfonz var dä och på lördagen blev han 3:a i valp 2 och på söndagen 2:a valp 2.


I augusta kom våra solceller på plats så nu producerar vi egen el, hoppas nu på några fina soldagar framöver.

Här är vårat fina persikoträd som gav massor med frukt i år och de var jättegoda.


Hundarna är ju inte alltid så rena och fina precis, så här kan man se ut efter en dag i skogen. Då tycker matte att Våfflan är billig :-)

VDHCH Jangas Hopsansaa "Mimmi" fick komma hit och vara här en månad då matte Monica plötsligt blev sjuk och hamnade på sjukhuset och då passade Mimmi på att fylla 7 år.
hon grattades med en extra god smörgås till frukost men den försvann så snabbt att jag inte hann med.

26 oktober var det dags för SSRK:s utställning i Mjölby och det blir årets sista utställning för oss, men vilken utställning det blev vi slutar året med flaggan i topp.
   
BIR, BIR-veteran Multich Smörsoppens Ardbeg BIM Smörsoppens Bruna Böna

Albin blev BIS-3 o BIS-4 veteran


Stella BT m Cert o BIM i BIM-finalen blev hon 5:a
Jag hade även uppfödargrupp med HP och blev BIS-4 uppfödargrupp
Smörsoppens Syltlök Timmy fick i dag nöja sig med VG och blev 3:a i ukk, så nu får matte Victoria träna på att ställa honom själv då Timmy tyckte det var lite läskigt när jag skulle ta i honom.
Tindra fick E och blev 3:a i ökk

Jag syr ju en hel del och det blir både halsband, tjänstetecken lite barnkläder mm. Kika gärna in på sidan halsband


Här är Stella i sitt nya halsband

Här är lite vad jag åstadkommer med min broderimaskin.

Lite barnkläder till barnbarn och några andra blir det ibland också.

Snart är det dags för oss att ta lite solsemester, det ska bli skönt och även hundarna ska lite semester från oss.

2019-06-23 Redan midsommar och jag är så dålig på att uppdatera sidan, men tiden bara rinner iväg och det är så mycket att göra hela tiden.
Men den 16 juni var Gunnel, Simba-Lena och jag i Gränna på SSRK utställning. Gränna är alltid en trevlig utställning och dessutom hade vi fint väder. Det var 36 welshar anmälda för den Danska domaren Jens Martin Hansen.
Från Trollhättan kom Mikaela med Smörsoppens Snusmumriken "Alfonz" som precis fyllt 4 månader och fick debutera i valpklass 1.

Springa hit och dit, fram o tillbaka, stå fint så duktigt visad av "mormor Gunilla" fast lite hopp o studs måste man ju göra när man bara är 4 månader. Resultatet blev 2:a med HP Grattis!
Våran snygging Albin som snart fyller 11 år är still going strong.

En välbevarad veteran med utmärkta rörelse skrev domaren och han fick E-1, varför domaren inte gav CK kan man undra?
Så var det dags för juniortikarna och där skulle Stella in i en stor klass med 8 st.

Det blev E-2 med CK, jättenöjd med hur hon utvecklas och skötte sig jättebra i ringen.

Tindra som nu fyllt 3 år gick i öppenklassen och fick också E och blev placerad som 4:a.

Dagen innan var Anita i Leksand med Smörsoppens Rödluvan "Agnez" och knep ett CERT. Grattis Anita jätteroligt!

"Agnez" Smörsoppens Rödluvan E-1 CK ökk 2-BT CERT  Foto: Anita Kronqvist Temse, Carina Arvidsson

1 maj var det inofficiell utställning på Motala Brukshundklubb med domare Ambjörn Lindqvist, jag ställde bara Stella eftersom Tindra saknade päls.

Stella blev BIR med HP och slutade som Grupp-3

Höftledsresultaten på Ärtan - Ison kullen ligger nu inlagd på kullsidan.
Resultatet blev : Purjolök A/B, Syltlök C, Vitlök B/C, Ramslök A, Rödlök B, Bruna Bönan B, 2 i kullen är ännu inte röntgade. Men hoppas de blir det framöver.

Det här är Stellas höfter som blev avlästa som B (godkända) på SKK.


Smörsoppens Bowmore "Lexus" har varit här på trimning en snygg snart 11-åring.


Lite valpbilder "Lexie" S Vifslan                                              "Kajsa" S Lilla My                                                       "Zorro" S Mumintrollet
Jag hoppas att ni alla får en fin sommar med mycket bad för både 2 och 4 -benta.

2019-04-13 Oj vad tiden runnit iväg, men allt har gått i flygande fart med sista tiden med valparna, veterinärbesiktning, hämtning av valpar, trimning av hundar, städning, barnvakteri och inte minst valpträff med HD röntgen av Ärtans 1-års barn.
Men vi ska försöka ta det i ordning.

                                                                             Foto: Monica Häggstam
Mimmi har flyttat hem till Ängarp och vilar upp sig efter ett bra jobb med valparna.
Tack Monica för att jag lov att låna henne till den här fina kullen.
Först ut att flytta av valparna var

Smörsoppens Snorkfröken som flyttade till familjen Lang i Saltsjö-Boo och ska kallas för Bella
 
Smörsoppens Snusmumriken flyttade till Mikaela i Trollhättan och lyssnar till namnet Alfonz

Smörsoppens Tofslan kallas för Lucy och flyttade till familjen Hovgaard i Roskilde, Danmark

Smörsoppens Mumintrollet flyttade in hos familjen Sandberg i Örebro och efter en del namnförslag hamnade det på Zorro

Smörsoppens Filifjonkan for också över sundet och hamnade hos familjen Vesth - Lund i Köge, Danmark. Hon har en egen sovstil och lyssnar nu till namnet Luna

Smörsoppens Vifslan heter Lexi och har flyttat in på Drottningholm med familjen Agnekil, hon har redan tagit anställning som köksbiträde, och går på promenad med lill matte o lill husse.

Smörsoppens Mymlan fick behålla sitt kennelnamn Mymlan, Norrköping blir hennes adress hos familjen Kennryd, men kommer tillbringa mycket tid i Söderköping också.

Smörsoppens Lilla My var sist att lämna kenneln hon ska bli dalkulla närmare bestämt i Falun och bor hos Josefin & Viktor och lyssnar till namnet Kajsa.
Lycka nu till med era valpar, det har varit en ära att få rå om dem deras första tid i livet. Nu är det ni som får lära dem allt och sätta prägel på deras liv.


27 mars fyllde Spelkorts kullen 2 år och får representeras av Nina och fina Smörsoppens Poker "Chivili" Grattis till er!
Smörsoppens Visst "Bosse" har blivit pappa till 5 fina valpar på kennel Ta Wei's i Östersund.


Den här snyggingen Smörsoppens Lasse Liten "Henry" har varit med matte Elise ute och tävlat både i Nose Work och utställnig.
Först var det godkänt doftprov på Björk sedan en Nose Worktävling där Henry fick 100p och fick ett Diplom, sedan var de på Norsk Spanielklubbs utställning i Hordaland och där
fick Lasse E-1 ÖKK CK CERT och blev 2 BH Grattis till er. Ni är så duktiga!

Den 8 april fyllde ärtan o Isons valpar 1 år, så igår den 12 april hade vi valpträff med vaccinering och höftledsröntgen hos veterinär Ritva på Sörgårdskliniken.
6 av 8 valpar kunde vara med på träffen.

Vi träffades strax före 10 på Sörgårdskliniken, alla hundarna var jätteglada och spralliga när de kom. Många hade åkt långt så det fanns mycket energi i benen.
Men snart blev de väldigt lugna :-) efter vägning och koll av chip och hjärta blev det en spruta i baken och då tog det inte många minuter innan lugnet lägrade sig i flocken.
Upp på röntgenbordet och fotograferas, sedan fick de vaccination och uppvakningsspruta. Efter ett tag var de pigga, ja de kände sig nog lite bakfulla och vingliga tror jag.
 
Sedan åkte vi till Motala Brukshundklubb, där blev det först en rastningsrunda för de fyrbenta och lite tipspromenad för de tvåbenta, lek för alla i agilityhagen.

Du o jag matte säger Kiba!                                        Tindra hittade en "gubbe" som hon kände igen och blev som vanligt överlycklig!

Mamma Ärtan med en något trött son Timmy Smörsoppens Syltlök
Efter att hundarna busat av sig smakade det bra med lite mat och fika för oss tvåbenta.

Från vänster, Tindra, Ärtan, Aston, Jasper, Enzo, Kiba, Timmy, Stella och Nova.
Nu får vi några dagar med spänd förväntan innan resultatet kommer från SKK, men hur det än går så är era hundar ändå BIF = Bäst i familjen
Tack så mycket för att ni ville komma och förgylla min dag med era fina hundar.

Vi har tagit hem några Insect shield västar och halsdukar mot fästingar till hundarna, vi har några stycken till salu om någon är sugen på att testa det.

Vi har halsdukarna på hundarna på dagarna och västarna på dem när vi går ut och när vi är i skogen.
Ni kan läsa om hur det fungerar på www.insectshield.se
Är ni intresserade så kan ni antingen maila smorsoppens@telia.com eller skicka sms 070-47 41 191 för mera information.

2019-03-18 7 veckor, och idag blev det inte mycket bilder. Det är full fart på valparna när de är vakna, det märks nu att de börjar bli stora de busar och bråkar mera med varandra, kan bli riktigt hårda tag emellanåt.
Den här veckan har de kunnat vara ute lite mera, solen har skinit ibland och då har de fått gå ut, oj vad de tycker det är roligt att springa i valphagen. De har blivit avmaskade för 3:e gången och även fått sig en omgång med klotång och sax.
Jag har putsat lite på deras tassar och klippt håret på svansspetsen och lite runt öronkanterna. Ska inte klaga på viktuppgången heller, det är riktiga tungviktare. De fäller ganska mycket valpull.

Grodan!
När vi skulle fota dem idag var de så trötta att de knappt gick att ha dem upprätta. Så det blev bara huvudbilder, men i morgon hoppas jag få hjälp av Billben's-Tina och Freckles-Carina som kommer hit och ska titta på valparna.

2019-03-12 I dag var det inte lätt att fotografera busarna på 6 veckors dagen, när de är vakna är det full fart på dem. Jag tycker att jag ständigt går med skurhink och mopp i händerna, för det kissas och bajsas hej villt.
De äter väldigt bra och växer så det knakar om dem. De har utökat sitt revir och får även vara i hallen när de är vakna.

Vad är ni för ena som är på andra sidan?                                              Skohyllan är ju jätterolig speciellt om man lyckats få tag i en sko.      Bus med mamma är också roligt.


Trappen är jättespännande.

 
Vi kan vara lugna också, ibland :-)                                                   I dag fick vi gå ut en liten stund, men vi försökte äta på allt vi hittade så matte tog in oss igen.

Det var inte lätt att få till några ståbilder idag, för valparna var jättebusiga. Så ni får ha överseende med att de inte är så bra. Nu är det bestämt vem som är vem av muminfigurerna.

Mumintrollet                                                                                             Snusmumriken


Filifjonkan                                                                                                  Mymnlan


Vifslan                                                                                                          Tofslan

 
Snorkfröken                                                                                                    Lilla My

2019-03-04 5 veckor och dags för uppdatering, fick hjälp av Camilla att fota valparna i dag. De ökar bra i vikt och är väldigt jämna i storlek. Nu går det inte med lilla vågen längre utan nu är det bagagevågen som gäller.
Trodde det var fel på vågen när flera av valparna vägde exakt lika mycket så fick dubbelkolla med fiskvågen.
De har nu blivit avmaskade för andra gången.  De busar och leker runt för fullt.

Mimmi går fortfarande ner till dem 1 ggr varje natt, även ifall jag försöker förklara för henne att valparna sover och behöver inte äta på natten, och att matten (jag) vill sova. Men det bryr hon sig inte om :-)


Lyckade fånga en bild när alla var i den andra sängen. Nu ligger de på lite olika platser och inte alltid i en enda hög.

Vi provade ta lite ståbilder i dag, med blandat resultat. Inte lätt att första gången stå på ett bord. Men alla var lika glada och svansarna gick i ett.

Hane 1                                                                                                         Hane 2

 
Tik 1                                                                                                            Tik 2

  
Tik 3                                                                                                                Tik 4

  
Tik 5                                                                                                               Tik 6
Nya huvudbilder och vikter ligger på deras sida.


2019-02-26 Halvtid med valparna det vill säga 4 veckor, de växer och utvecklas för varje dag. Nu kan de skutta runt på golvet och busar med varandra. De sover fortfarande väldigt mycket och blir fort trötta
när de varit uppe en stund. Klorna har blivit klippta igen, och tänderna har kommit fram. Socialiseringen har börjat och flera valpköpare har varit här och tittat på dem:

De får nu valpmat 3 gånger varje dag och äter med god aptit. De blir alldeles runda om magen när de ätit.

De blir svårare och svårare att fota dem för nu är de inte stilla när de är vakna. Men nya vikter och bilder ligger på deras sida.

2019-02-19 I dag är valparna 3 veckor, och den här veckan har det hänt massor i deras liv. Ögonen har öppnats ordentligt, de har fått hörsel och kan säga både voff och morr.
Tänderna börjar komma fram. De har blivit avmaskade första gången med Banminth.

De har fått flytta ner i valprummet, för nu börjar de kunna gå mera även ifall de är lite som Bambi på hal is.

Fast föda har introducerats, bordsskicket är väl inte det bästa men alla fattade ganska snabbt vad det var frågan om.

Även mammas mat börjar serveras stående en del gånger, inte så lätt alla gånger när man knappt når upp.

Efter mat och lite lek blir man trött, även ifall en del vill fortsätta leka och kliver rakt över de som vill sova.

So vanligt finns det enskilda bilder och nya vikter på deras sida.

2019-02-12 Valparna är nu 2 veckor fortfarande så är det bara sova och äta som gäller den mesta tiden. Det blir mera liv i lågan när Mimmi kommer in till dem, de är mycket rörligare och försöker gå på sina
ostadiga ben. Den här veckan har de också fått sina klor klippta för första gången.

Ögonen har börjat öppna sig och nostryffeln har blivit svart, även trampdynorna börjar få mera pigment.

De ligger inte alltid i en liten klump nu utan kan placera ut sig mera även ifall de fortfarande vill ha kontakt.
Registreringspappren på valparna är inskickade till SKK, valparna har fått namn efter karaktärerna i Mumintrollet.

Glömde ju skriva förra veckan att "Stella" Smörsoppens Bruna Böna har debuterat på utställning i officiell klass, jag kunde inte åka själv när valparna var så små så Carina visade henne.
Men hon ville hellre gå till mamma Gunnel än springa med Carina så ett VG med placering 4 blev resultatet.

2019-02-05 I dag är valparna 1 vecka, det som händer med valparna är att de bara äter, sover o växer. Så länge de är nöjda och tysta så är det frid o fröjd.
Pigmentet på näsorna och trampdynorna börjar mörkna.

De tar mer o mer plats vid juvren och Mimmi har ett sjå med att hålla alla rena o fina.

De ligger tätt intill varandra för att hålla värmen när inte Mimmi ligger hos dem.
Nya enskilda bilder och vikter på valparna ligger på deras sida.

2019-02-01 Valparna är nu 3 dagar och allt flyter på som det ska. Mjölken har runnit till ordentligt på Mimmi och hon sköter om de små på bästa sätt.
När det är tyst och lugnt i lådan vet man att allt är i sin ordning.
  
Här är de 2 dagar gamla.                                                         En sammetslen liten rosa tass.                                   2 dagar och börjar få lite pigment på nosen.
 
När man ätit så magen blir full det är då "paltkoma" infinner sig.

2019-01-29 I dag kom Mimmis valpar på dygn 59, efter en evighets väntan startade äntligen valpning. Men sedan gick det desto fortare. Första valpen kom 12.45 och den sista 15.48 .
Så ganska exakt 3 timmar bara tog valpningen. Det blev stressigt att hinna med. Men Mimmi skötte det galant.
Alla valparna var pigga och fina när de föddes. De hittade till spenarna själva och började genast att dia.
Jag har gjort en egen sida till Mimmis valpar där ni kan följa dem hur de växer. Ni kan se dem här.  Valparna är fortfarande blöta på bilderna.

Här sitter Mimmi med värkar och väntar på att valparna ska komma.

När man är nyvalpad så är det klart att man får middag på sängen.

2019-01-22 I dag har vi satt upp valplådan så att Mimmi ska veta var valparna ska bo.
 
Den inspekterades noga av Mimmi, hon t o m kollade så det gick att bädda i den. Tror den blev godkänd.

2019-01-20 I dag är det 2 veckor kvar från första parningen för Mimmi, ho har ökat 4,2 kg i vikt.

Vikten ligger som hon gjort i de 2 tidigare dräktigheterna, då har det varit 8 valpar i varje kull så tror det är samma nu.
Hon har ju valpat 4-5 dagar för tidigt så jag får hålla mig beredd. Mimmi mår bra och vilar ganska mycket nu.


Fick ett kort på Timmy Smörsoppens syltlök som nu hunnit bli 9 månader.

Det är så roligt när man får hälsningar från sina gamla "valpar"

Det här fick jag redan i höstas från husse Lars, det är Biggles Smörsoppens Johannesört 14,5 år.

Kasper Smörsoppens Brownie som fyller 10 år i mars.


Nellie Smörsoppens Piña Colada som fyller 14 år 1 april

2019-01-03  God fortsättning önskar jag er alla! Ett nytt år och ett helt oskrivet blad!

Kan året börja bättre, i dag har jag varit och gjort ultraljud på Mimmi

Det var en hel hög med valpar i magen på henne. Ska bli så spännande att se vad det är där inne.
Valpningen är beräknad till 2/2 men Mimmi har vid sina båda tidigare kullar valpat 4-5 dagar tidigare så hur det blir i år återstår att se.
Vi intresse av att tinga valp så hör gärna av er på smorsoppens@telia.com för vidare kontakt.

Vill tacka för alla jul & nyårshälsningar jag fått med många fina kort.
Vi firade jul med barn & barnbarn den 23 dec. så den 24 firade vi med syster & svåger & min far. Då var det lite lugnare takter.

Alla mina fina barnbarn julen 2018.